Hyvä vuorovaikutus - avain laadukkaaseen arkeen lasten kanssa
Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen, Karvin, varhaiskasvatuksen laadun arvioinnissa 2019 todettiin, että varhaiskasvatuksen laatu heittelee voimakkaasti päiväkotien välillä. Laadukkaassa varhaiskasvatuksessa oppimisen alueita, kuten leikkiä, liikuntaa, taiteellista ilmaisua, ravintoa, lepoa ja ulkoilua sekä kulttuurisia, kielellisiä ja matemaattisia taitoja tulee toteutua riittävästi. Mielestämme kuitenkaan ilman laadukasta pedagogista suunnittelua, työyhteisön oikeanlaista arvopohjaa ja vuorovaikutusta ei yksittäisillä opetussisällöillä ole juuri merkitystä.
Lapsen parhaaksi
Kamussa uskomme, että laadukkaan toiminnan taustalla on varhaiskasvattajan ajatus lapsesta ja lapsuudesta itsessään tärkeänä ja arvokkaana. Suunnittelu ja valinnat pohjautuvat kysymykseen: Onko tämä lapsen parhaaksi?
Rajat ja rakkaus on sanapari, joka on kuultu ennenkin. Rajoja asettaessa on hyvä miettiä, onko tämä sääntö lasta vai itseäni varten? Kamussa varhaiskasvattajien tehtävänä on mahdollistaa lapsille uusia kokemuksia ja elämyksiä, ei turhaan kieltää niitä.
On sanomattakin selvää, että rakkaus ja sen näyttäminen lapselle on elintärkeää. Kuitenkaan sokea, kaiken salliva rakkaus ei välttämättä ole lapsen parhaaksi. Kamukodissa välittävät kasvattajat luovat toiminnalle selkeät raamit, joihin koko henkilökunta sitoutuu. Nämä yhteisesti sovitut rutiinit ja rajat johdonmukaisuudessaan tuovat lapselle ennakoitavuutta ja turvallisuuden tunnetta arkeen. Kun tämä yhdistetään lempeään ja välittävään vuorovaikutukseen, on luotu perusta laadukkaalle varhaiskasvatukselle.
Vuorovaikutuksen voima
Jokaisella lapsella on oikeus tulla kuulluksi, nähdyksi ja hyväksytyksi sellaisena kuin on. Kamukodissa panostamme jokaisen lapsen päivittäiseen aitoon ja empaattiseen kohtaamiseen. Kasvattajien sensitiivisyys eli herkkyys lapsen aloitteille, tarpeille ja tuntemuksille on meille tärkeää. Lapsi peilaa tunteitaan ja käyttäytymistään aikuisilta, jonka vuoksi annamme rauhallisen, lempeän ja hyväksyvän vuorovaikutuksen mallin. Vuorovaikutuksella voimme vaikuttaa yleiseen ilmapiiriin, niin lasten kuin henkilökunnankin viihtymiseen. Kiinnitämme huomiota läsnäolevaan vuorovaikutukseen ja vivahde-eroihin. Miten puhumme lapsille ja toisillemme?
Vuorovaikutuksen laatuun on mahdollista kiinnittää huomiota myös kotona. On hyvä muistaa, että lapsi ei koskaan toimi tahallaan väärin tai käyttäydy ei-toivotusti, vaan tämä lähtee aina lapsen tietämättömyydestä, pahasta olosta tai meneillään olevasta tunnemyrskystä. Kun lapsella ei vielä ole muita keinoja tai taitoja purkaa tilannetta, saattaa se aikuiselle näyttäytyä huonona käyttäytymisenä. Ymmärrys lapsen turhautumisen, kiukuttelun tai pahan mielen taustalla olevista syistä on avainasemassa empaattiseen läsnäoloon ja reagointiin. Vanhempana on hyvä muistaa, että täydellisyyteen ei tarvitse pyrkiä, ja tunne- ja vuorovaikutustaitoja voi harjoitella yhdessä lapsen kanssa.
Kokeile esimerkiksi seuraavia vinkkejä vuorovaikutuksen kehittämiseen:
TULE TUTUSTUMAAN KAMU-PÄIVÄKOTIIN!
Kamukoti on pieni, ja yhteisöllinen ja luontopainotteinen englannin kielisuihku-päiväkoti, joissa on aikaa kohtaamisille. Opetuksessa vahvistamme tulevaisuudessa tarvittavia taitoja, jotta lapsilla olisi paras mahdollinen ponnistuslauta elämässä pärjäämiseen ja unelmiensa tavoitteluun. Lue lisää Helsingin Kamukoti Pitäjänmäestä.
Jos olet kiinnostunut hoitopaikasta Kamukodissa, sovi tutustumiskäynti ottamalla yhteyttä päiväkodin johtajaan Jingjing Liuun, jingjing@kamueducation.fi, p. +358 4423 94068.