Uhma haltuun - varhaiskasvatuksen opettajan vinkit
Uhmaikä on lapsuuteen kuuluva kehitysvaihe, joka koettelee koko perheen hermoja. Kiukkukohtaukset kaupassa, tyhmät kumisaappaat, “en mene vessaan” ja “minä itte” ovat tuttuja ilmiöitä pikkulapsiperheen arjessa.
Uhmaikä ja siihen liittyvät haasteet saatetaan usein nähdä negatiivisessa valossa, mutta on hyvä muistaa, että kyseessä on iän mukana tuleva kehityksellinen tehtävä. Kaikilla lapsilla on tämä vaihe, ja se näyttäytyy yksilöllisesti omalla tavallaan. Joku voi vetäytyä kuoreensa, toinen taas huutaa kaupan lattialla kun ei saa tahtoaan läpi, ja kolmas haluaa tehdä kaiken itse ja tympääntyy, kun tämä ei onnistu. Luonnollisesti myös vanhemmat reagoivat näihin tilanteisiin omalla tavallaan.
Itsenäistymisen ensi askeleet
Lapsen kehityksessä n. 2-3 vuoden iässä tulevassa vaiheessa lapsi alkaa itsenäistymään ja huomaa, että hänellä on oma tahto. Tämä tarkoittaa eriytymistä vanhemmista pienin tärkein askelin. Lapsi haluaa kokeilla omia siipiään ja tunnustelee vanhemman reagointia eri tilanteisiin. Tämä kokeilu tukee lapsen omaa psyykkistä kehitystä ja säätelyä, joka on edellytys mm. omantunnon kehittymiselle. Näitä itsesäätelyyn liittyviä tehtäviä ovat esimerkiksi luottaminen omaan tekemiseen, itsensä rauhoittaminen ja oman toiminnan ohjauksen löytyminen.
Toisilla tämä elämänvaihe voi kestää kauan ja vaatii ponnistelua vanhemmilta. Toisinaan kuulee vanhempien sanovan ”meillä ei kyllä ole mitään uhmia ollut”. Useimmiten lapsen uhmakkuus laantuu 4-5 ikävuoden tienoilla. Vanhempien tuntemukset ja lapsen kanssa toimiminen ei aina suju kuin tanssi, mutta onneksi näitäkin asioita voidaan harjoitella. Keskusteleminen kumppanin, läheisten tai päiväkodin henkilökunnan kanssa voivat auttaa löytämään hyviä keinoja arjen sujuvoittamiseen. Sano itsellesi ja lapsellesi: ”kaikella on aikansa ja paikkansa, me pystytään tähän” niin kaikki näyttää jo silloin paljon paremmalta.
Kokeile näitä uhmaikäisen kanssa
Kaipaisitko lisää ammattilaisten vinkkejä, vertaistukea ja keskustelua uhmaiän haasteista ja ihanuuksista?
Onko päiväkotipaikan hakeminen ajankohtaista?
Kamukodit ovat pieniä ja yhteisöllisiä englannin kielisuihku-päiväkoteja, joissa on aikaa kohtaamisille. Opetuksessa vahvistamme tulevaisuudessa tarvittavia taitoja, jotta lapsilla olisi paras mahdollinen ponnistuslauta elämässä pärjäämiseen ja unelmiensa tavoitteluun. Lue lisää Helsingin Kamukoti Pitäjänmäestä tai Espoon Otaniemessä sijaitsevasta Kamukoti Onnimannista.