Opetuksen ja luonnon tutkiminen Latviassa: Innostuksen matka

Yhteistyömatka oppimiseen

Osana kansainvälistä Nordic Plus Outdoor Game Education -hanketta matkamme vei meidät Latviaan, joka oli toinen kohde tällä uskomattomalla seikkailulla. Suomen lisäksi osallistujia Liettuasta, Ruotsista, Tanskasta ja Virosta kokoontui yhteen oppimaan, verkostoitumaan ja saamaan inspiraatiota. Kohteemme oli Jumpravas Pamatskola, tuttavallisemmin tunnettu nimellä Zvanins—kaunis päiväkoti rauhallisessa Jumpravan kylässä.

Unohtumattomia hetkiä

Saapuminen Riian rautatieasemalle loi pohjan rikastuttavalle kokemukselle. Saimme lämpimän vastaanoton isänniltämme ja pohjoismaalaisilta osallistujilta, ja suuntasimme tunnin kestävälle, maisemalliselle matkalle Jumpravaan. Perille saavuttuamme rauhallinen kävely pienen metsän läpi vei meidät päiväkotiin, joka oli luonnon kauneuden ja huolellisen suunnittelun keidas.

Vaikka aamu oli kylmä ja sateinen, hyvin hoidettu piha ja kauden luontoaiheiset käsityöt kohottivat mielialaa. Tuoreen kahvin, teen ja perinteisten latvialaisten leivonnaisten tuoksu, ystävälliset kasvot ja lämmin vastaanotto saivat meidät tuntemaan itsemme heti kotoisaksi.

Sisällä vaikuttava videoesitys johdatti meidät koulun rikaaseen historiaaaan ja kehitykseen. Henkilökunnan omistautuminen ja luovuus erottuivat erityisesti heidän pyrkimyksessään tuottaa elokuva, joka korostaa varhaiskasvatuksen tärkeyttä—todistus heidän sitoutumisestaan nuorten mielten hoitamiseen.

Herkullisen lounaan jälkeen tutustuimme päiväkodin teemaluokkiin. Jokainen tila heijasti syvää yhteyttä luontoon, ja luonnonmateriaaleja oli käytetty muun muassa laskemisessa, värittämisessä ja käsitöissä. Perheillä oli keskeinen rooli oppimisympäristön rikastamisessa, tehden opetuksesta yhteistoiminnallista.

Erityisesti identiteettiin keskittyminen oli inspiroivaa. Pienimmissä luokissa käytettiin kuvakortteja, ja vanhemmille lapsille opetettiin kirjoittamaan nimensä kaunokirjoituksella, mikä korosti henkilökohtaisen kasvun ja itsentunnistuksen arvoa.

Kaksi erityistä tilaa olivat rentoutumishuone ja musiikkihuone, jossa luonnonmateriaaleista valmistetut soittimet antoivat lapsille mahdollisuuden tutkia luovuutta äänen kautta. Sekä sisä- että ulkotilat oli suunniteltu huolellisesti herättämään mielikuvitusta ja tarjoamaan nuorille mielille vapautta kukoistaa.

Osallistavat roolit

Yksi osallistavimmista kokemuksista oli osallistuminen Latvian valtion metsätalouslaitoksen ”Sika-Mies” -ohjelmaan, luova aloite, jonka tarkoituksena on lisätä ympäristötietoisuutta lapsille. Sika-Miehen tarina—nuori mies, joka muuttuu myyttiseksi hahmoksi roskattuaan metsää—resonoi syvästi.

Liityimme lasten mukaan metsäkävelylle, keräilimme luonnonmateriaaleja sukkanukkejen tekemistä varten samalla, kun siivoimme polkuja roskista. Aktiviteetti huipentui ulkona pidettyyn esitykseen lauluista ja tansseista, jotka olivat saaneet inspiraationsa ohjelmasta ja elävöittivät tarinan unohtumattomalla tavalla.

Seuraavina päivinä osallistuimme luontoteemaisiin leikkeihin, jotka opettivat lapsille eläimistä, ympäristöstä ja resurssien säästämisen tärkeydestä. Latviassa itsenäisyyspäivän juhlaa varten pidetty konsertti, jossa lapset ja henkilökunta esittivät lauluja ja tansseja, yhdisti kauniisti kulttuurista ylpeyttä ja taiteellista ilmaisua.

Matkaamme kuului myös vierailu Latvian vanhimmassa makeistehtaaseen, jossa osallistuimme makeisten valmistukseen ja jaoimme ideoita koulutuksesta ja yhteisön osallistumisesta. Sen jälkeen kiersimme upeassa kirjastossa, modernissa mestariteoksessa, joka oli rakennettu puusta ja lasista. Sen suunnittelussa hyödynnettiin luonnonvaloa, ja sen kasvi-seinä kierrätti vettä, ilmentäen kestävyyttä ja toimivuutta. Vierailu päättyi kiehtovaan opastettuun kierrokseen luonnonmuseossa, joka jätti meidät inspiroitumaan Latvian sitoutumisesta yhdistämään koulutusta ja luontoa.

Inspiraation vieminen eteenpäin

Latviassa saamamme ideat ja oivallukset ovat jo alkaneet vaikuttaa. Kotona olemme alkaneet sisällyttää Jumpravas Pamatskolasta saatuja käytäntöjä, mukaan lukien vanhempien ja paikallisten yritysten osallistaminen luonnonmateriaalien tarjoamiseen opetushankkeisiin.

Otamme myös käyttöön enemmän luontopainotteisia leikkejä ja kannustamme lapsia käyttämään tuttuja leluja luovasti ja kestävästi. Useita uusia hankkeita on käynnissä, jotka keskittyvät veteen, ruokaan ja kierrätykseen. Nämä aloitteet tähtäävät ympäristötietoisuuden lisäämiseen niin lasten kuin aikuisten keskuudessa, luoden pohjaa puhtaammalle ja kestävämmälle tulevaisuudelle.

Yhdistämällä nämä opit suomalaisiin koulutusperiaatteisiimme toivomme voivamme edistää vastuullisuutta, mielikuvitusta ja syvempää yhteyttä luontoon.

Kestävä vaikutelma

Matkamme Latviaan oli enemmän kuin vierailu—se oli muutoskokemus. Innostus, luovuus ja yhteinen tarkoitus, joita kohtasimme, tulevat jatkossakin muokkaamaan koulutuskäytäntöjämme ja -arvojamme. Tämä luku Nordic Plus Outdoor Game Education -hankkeessa ei ollut pelkästään oppimista; se oli yhdessä rakennettu kirkkaampi ja kestävämpi tulevaisuus.

Pysy kuulolla lisää päivityksiä varten, kun viemme nämä arvokkaat opetukset eteenpäin ja astumme matkamme seuraavaan vaiheeseen—Tanskaan.

Kamu Early Education